Open menu

PR Cikkeink

Az aszálytól sújtott területeken jobb alternatívának bizonyult a napraforgó, mint a kukorica és idén sem hagyta cserben a termelőket.

Az országos termésátlag 2,98 t/ha lett, ami nagyon jó eredmény, figyelembe véve az ország délkeleti részén uralkodó viszonyokat. A vetésterület 2023-ban 676 000 ha körül alakult. A viszonylag magas termőterület miatt a jövőben nőni fog a napraforgó betegségek megjelenési kockázata, így fel fog értékelődni a napraforgó hibridek peronoszpórával szembeni ellenállóképessége is. A napraforgó peronoszpóra kórokozója (Plasmopara halstedii) világszerte elterjedt. A legnagyobb veszélyt a kórokozó nagyfokú változatossága és mutációs képessége jelenti. A Limagrain folyamatosan nyomon követi az ismert peronoszpóra rasszok elterjedését és figyeli az újak megjelenését. A nemesítés során hibridjeinkbe több rezisztencia gén kombinációját építjük be, ezzel maximalizálva a védettséget.

lg napraforgok pr cikk 04 LG 50.479 SX linolsavas (LO), közép-korai

Az LG 50.479 SX linolsavas hibrid az elmúlt években bizonyította, hogy Magyarország összes napraforgó körzetében sikerrel termeszthető (1. ábra). Express™ 50SX-el és a szélesebb hatásspektrumú, hatékonyabb, Evorelle® Express™ gyomirtó szerrel egyaránt kezelhető. Terméspotenciálja és termésstabilitása kiváló, melyet több kísérleti hálózatban bizonyított (2. ábra). Olyan rassz-specifikus rezisztencia gén kombinációkkal rendelkezik, amely teljes szezonban biztos védelmet nyújt az összes, Magyarországon jelenleg előforduló peronoszpóra patotípussal szemben.

lg napraforgok pr cikk 01

1. ábra: Az LG 50.479 SX terméseredményei különböző évjáratokban.

lg napraforgok pr cikk 02

2. ábra: Az LG 50.479 SX az IKR kísérletek élén 2023-ban.

icon clearfield plus icon suneo lg napraforgok pr cikk 04LG 50.550 CLP linolsavas (LO), középérésű

A tavalyi évben bevezetett, középérésű, Clearfield® Plus gyomirtási rendszerben termeszthető napraforgó hibridünk kiváló terméspotenciállal és nagyon jó termésstabilitással rendelkezik. Terméspotenciáljára jó példa, hogy 2022-ben az IKR kísérletekben, a Clearfield® Plus hibridek között a második helyen végzett (3. ábra). Összességében nagyon jó betegségekkel szembeni ellenállósággal bír, szklerotíniával szembeni ellenállósága kifejezetten jó és a peronoszpóra ellen teljes körű genetikai védelemmel rendelkezik.

lg napraforgok pr cikk 03

3. ábra: Az LG 50.550 CLP teljesítménye a 2022-es IKR kísérletekben.

Az idei évben két új középérésű hibridet vezetünk be a magyarországi piacra. Az LG 50.639 SX egy linolsavas, Express toleráns hibrid. Mindenkinek ajánljuk, aki nagy terméspotenciállal rendelkező hibridet keres.

Az LG 58.561 HO CL egy magasolajsavas, Clearfield® napraforgó, mely jó alternatíva azoknak, akik az olajtartalmat és az olajsav tartalmat is szem előtt tartják hibridválasztáskor.

A kísérleti eredményeik alapján mindkét hibrid magas terméspotenciállal és nagyon jó termésstabilitással rendelkezik.

Bízunk benne, hogy a folyamatosan bővülő portfóliónkból minden termelő tud majd választani a saját preferenciájának megfelelő napraforgó hibridet!

Dr. Szűcs Péter
Kukorica és Napraforgó Termékfejlesztési Vezető

Letöltés