Open menu

PR Cikkeink

A repce megítélése és a leszűkült vetésforgóban betöltött szerepe jelentősen megváltozott az elmúlt tíz évben. Kedvező szemlélet változás történt, új technológiai megoldások nyertek teret. A Limagrain egymást követő repce hibrid generációi mindig az elődökre építve tartalmaznak új, a termőképesség növelését és nagyobb termésbiztonságot szolgáló tulajdonságokat. Mindezek mellett folyamatosan szem előtt tartjuk a növények betegségekkel, kártevőkkel és kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságát is.

A REZISZTENS HIBRIDEK SZEREPE A FÓMA ELLENI VÉDEKEZÉSBEN

A repce világviszonylatban is egyik legjelentősebb betegsége a fómás levélfoltosság és szárrák. Az ellene való védekezés kulcsfontosságú Magyarországon is. A fungicidek használata – csávázott vetőmag, állomány permetezés – mellett fontos szerepe van az ellenálló hibridek termesztésének.

A kórokozó az egész tenyészidőszak folyamán megjelenhet az állományban, a növények különböző részeit károsítva. Tavasszal a szár és a gyökérnyak szövetének károsítása a víz- és tápanyag felvételt gátolja, ami kényszer érést eredményez. Csökken a becőben a magok száma és ezermagtömege. Súlyosabb következmény a megdőlés, ami a betakarítást nehezíti. Mindkét esetben termés veszteségre lehet számítani.

A nemesítésben a rezisztencia két típusát alkalmazzák. Az egyik a kvantitatív, vagy poligénes rezisztencia, amely nagyon jó általános szántóföldi ellenállóságot biztosít. A másik, a specifikus
Rlm génekre alapul. Jelenleg kilenc különböző gén ismert, amelyek közül az Rlm7 biztosítja a leghatásosabb és legtartósabb védelmet.

A Limagrain az elsők között kínált olyan hibrideket, - például az ARSENAL - amelyek a két rezisztencia típus kombinációját tartalmazzák, azaz kettős fóma rezisztenciával rendelkeznek.

Jelenleg az LG repce hibridek a különböző szintű fóma rezisztencia mellett, további előnyös agronómiai tulajdonságok kombinációját is tartalmazzák. Ilyen például a kipergés ellenállóság, vírus rezisztencia, gyökérgolyva rezisztencia, vagy az imazamox rezisztencia.

 

A KIPERGÉS ELLENÁLLÓSÁG GYAKORLATI JELENTŐSÉGE

A repce érési folyamata a legegyöntetűbb állományban is elhúzódó. Az érett becők fala már kisebb erő hatására is könnyen felnyílik, ami a magok kipergését, végső soron terméskiesést eredményez. Azonban egyes repce hibridek becőstabilitásában különbségek figyelhetők meg.

A genetikai kipergés ellenállósággal rendelkező LG hibridek – ARSENAL, ASTRONOM - esetében a becők stabilabb felépítéssel rendelkeznek, ezért a hagyományos fajtákkal/hibridekkel ellentétben jóval kisebb mértékben fordul elő a becők felnyílása.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a becők az érés folyamán jobban ellenállnak a fizikai hatásoknak, megnövekszik az optimális betakarítási idő hossza. A stabilan zárt becők megvédik a magokat a kipergéstől abban az esetben is, amikor néhány napra fel kell függeszteni az aratást.

Kipergés ellenállóság mérhető előnyöket nyújt:

  • nagyobb termésbiztonság,
  • rugalmasabb a betakarítás időzítése,
  • kevesebb betakarítási veszteség.

A legújabb tudományos vizsgálatok és mérési eredmények a keresztezési és szelekciós programunk sikerét bizonyítják, ugyanis az új hibridek – pl. CONRAD CL és LG ARCHITECT – további előrelépést mutatnak a becők stabilitása tekintetében.

 

TUYV REZISZTENCIA A KIMAGASLÓ TERMÉSEREDMÉNYÉRT

Az Európában általánosan elterjedt zöld őszibarack levéltetű a repce tábláinkon nem csak a növények szívogatásával okoz kárt, de egyben a Turnip Yellows Virus (TuYV), azaz a „Tarlórépa sárgaság vírus” vektora is. A vírus hazai előfordulását már három év vizsgálati eredményei igazolják.

A TUYV TÜNETE A REPCE LEVELÉN ŐSSZEL

Az okozott tünetek – lilás, bordós, antociános elszíneződés a levél széleken - könnyen összetéveszthetők tápanyaghiány és egyéb stressz hatások következtében megjelenő színelváltozásokkal.

A vírus a felszaporodása során elzárja a szállítónyalábokat, gátolja az asszimilátumok transzportját, ezért alakulnak ki a tápanyag hiányra utaló tünetek. Következménye a levélfelület és az elsődleges oldalhajtások számának csökkenése. Végső soron termés csökkenés következik be, mely a 0,8 – 1,0 t/ha szintet is elérheti.

A vírus kártételének megakadályozásában kulcs fontosságú tényező a vektor szerepét betöltő levéltetvek elleni védekezés hatékonysága. A megoldást a többszöri és költséges kémiai védekezés helyett, a TuYV rezisztens hibridek használata jelentheti.

Az LG ARCHITECT az első TuYV rezisztens repce hibrid. Nagy előnye, hogy kimagasló terméseredményre képes függetlenül a Tarlórépa sárgaság vírusának jelenlététől.

Magyarországon a fajtaminősítő kísérletekben 2016-ban és 2017-ben is az első helyen végzett a középérésű csoportban. Mindkét évben, minden kísérleti helyen magasan az átlag felett teljesített.

Az LG ARCHITETC terméselőnye - a széles körben elterjed hibridekkel szemben - már alacsony, vagy közepes mértékű TuYV fertőzöttség esetén is megmutatkozik.

A vírusfertőzöttség mértéke emelkedésével, a vele szemben rezisztens LG ARCHITECT és a fogékony hibridek termése közötti különbség is növekszik.

 

REZISZTENS HIBRID A GYÖKÉRGOLYVA KÁRTÉTELÉNEK MEGELŐZÉSÉRE

A gyökérgolyva a keresztesvirágúak általánosan elterjedt betegsége. A kultúrnövényeink – repce, mustár, olajretek - mellett a keresztesvirágúak családjába tartozó gyomnövények is kiváló gazdanövényei.

Fellépése savanyú talajokon, nedves, mély fekvésű táblarészeken gyakori. Magyarországon 2017 őszén Zala-, Vas- és GyőrMoson-Sopron-megyében, több üzemi táblán jelezték a betegség megjelenését.

Ha a növényeken már megjelentek a tünetek, nem lehet eredményesen védekezni. Hatékony megoldást csak komplex agronómiai módszerek alkalmazása és rezisztens hibridek vetése jelenthet.

A GYÖKÉRGOLYVA REZISZTENCIA TESZTELÉSE FERTŐZÖTT TERÜLETEN, NÉMETORSZÁGBAN.

Célunk, hogy az ARCHIMEDES hibridünkkel a veszélyeztetett területeken gazdálkodóknak a leghatékonyabb genetika megoldást biztosítsuk.

A gyökérgolyva rezisztencia mellett egyéb agronómiai tulajdonságaiban a jól ismert ARSENAL hibridünkhöz hasonló.

Azokban a régiókban ajánljuk:

  • ahol már jelen van a gyökérgolyva,
  • vagy a környezeti feltételek adottak a fertőzés kialakulásához.