Open menu

PR Cikkeink

Az LG napraforgó-kínálatában a linolsavas (LO) és a magas olajsavtartalmú (HO) hibridek egyaránt megtalálhatóak. A gyomirtás megkönnyítését segítő, herbicidrezisztens hibridek teszik ki a portfólió jelentős részét. A kimagasló szádor-rezisztencia pedig az egyik – saját magunk által támasztott – követelmény a napraforgóinkkal szemben.

A Limagrain fejlesztési részlegének célja olyan termékpaletta létrehozása, amely összhangban van a gazdálkodók széles körű igényeivel. A különböző agronómiai és élelmiszeripari elvárásokhoz igazodó innovatív megoldásainkkal magas hozzáadott értéket kívánunk biztosítani termelő, forgalmazó és feldolgozó partnereinknek.

Amennyiben jövőre HO-napraforgót kíván termelni, úgy ajánljuk figyelmébe LG 54.92 HO CL hibridünket. Különösen akkor érdemes ezt választani, ha évjáratoktól függetlenül, stabilan teljesítő HO-hibridet keres, és a termény értékesítés során az olajsavprémiumot is realizálni kívánja. Jó termőképesség, kiemelkedően magas olajsavtartalom és nagyon jó rezisztencia jellemzi. Ezek a tulajdonságok együttesen biztosítják gazdasági előnyét a magas olajsavas hibridek között.

Az LG 54.92 HO CL-t döntően azért választják a termelők, mert nagyon jó tapasztalataik vannak a hibrid termésstabilitásáról, betegség-ellenállóságáról és állóképességéről. Jó betegség-ellenállósága okán ajánljuk azoknak is, akik bio- gazdálkodást folytatnak, és ehhez keresnek megfelelő magas olajsavas hibridet.
 

HO-napraforgó-kínálatunk 2019-ben egy olyan hibriddel bővült, amellyel azoknak tudunk megoldást nyújtani, akik a magas olajsavas napraforgó gyomirtását is a Clearfield® Plus technológiára kívánják alapozni.

Az LG 50.797 HO CLP középérésű hibridünk középmagas, félig bókoló tányérállással rendelkezik. Szár- és tányér betegségekkel szemben jó az ellenállósága. Kiemelkedő a peronoszpórarezisztenciája, mivel a 100; 330; 700; 710; 730 és a 704; 714 rasszokkal szemben is ellenálló.

s4254 1

Fejlesztési kísérleteink alapján az LG 50.797 HO CLP termőképessége meghaladja az ismert magas olajsavtartalmú, herbicidrezisztens hibridekét. Olajsavtartalma 87-89%, stabilan magas.

Az LG 50.635 CLP hibridünk továbbra is a 3. legnagyobb területen termesztett linolsavas Clearfield® Plus napraforgó Magyarországon (forrás: Kleffmann, 2018, 2019). Nagyon jó termésstabilitásának és betegség-ellenállóságának köszönhetően az ország mindegyik régiójában, az átlagos vagy a gyengébb adottságú területeken is sikeresen termeszthető hibrid.

s4254 2

Ezt megerősíti a partnereink körében végzett felmérésünk eredménye is, melynek során az LG 50.635 CLP-t termelők egybehangzóan nagyon jó állóképességű, jó stressztűrő és a betegségekkel szemben ellenálló hibridként jellemezték. Még a gyengébb adottságú területeken is stabil, jó termést produkált.

Magyarországon forgalmazott hibridjeink legnagyobb része herbicid-rezisztens: Clearfield® vagy Clearfield® Plus. Azonban napraforgó-ajánlatunk 2020 tavaszára egy új hibriddel bővül, mellyel az Express* gyomirtási technológiát igénylő területekre kívánunk megoldást nyújtani.

A legújabb LG 50.479 SX* linol-savas hibridünk nagy termőképességgel, középkorai érésidővel, félig bókoló tányérállással rendelkezik. Fejlesztési kísérleteink eredményei alapján a Magyarországon legnagyobb területen termelt szulfonil-urea-rezisztens hibridekkel azonos termésszint elérésére képes.

s4254 3

Betegségekkel szembeni ellenálló képessége – különösen Phomopsis, alternária és Makrofomina esetében – a legnépszerűbb versenytársakénál lényegesen jobb. Széles körű peronoszpóra- és szádorrezisztenciával rendelkezik.

Az LG teljes napraforgó-kínálatáról bővebb tájékoztatást kaphat kereskedelmi képviselőinktől, illetve további információkat talál a https://lgseeds.hu/termekek/napraforgo weboldalon.

 

 

Mórocz Péter 
termékfejlesztési vezető 
Limagrain CE SE Magyarországi Fióktelepe

 

 

* Az Express* és az SX* az FMC és leányvállalatainak bejegyzett márkaneve.
Az egyedi Clearfield® logó és Clearfield® márkanév a BASF bejegyzett védjegyei. ©BASF, 2020. Minden jog fenntartva.