Open menu

PR Cikkeink

A repce megítélése és a leszűkült vetésforgóban betöltött szerepe jelentősen megváltozott az elmúlt tíz évben. Kedvező szemlélet változás történt, új technológiai megoldások nyertek teret.
A rovarkártevők elleni védekezésben felhasználható hatóanyagok szűkülő köre újabb kihívás elé állítja a nemesítőket és a repcetermelőket is.

Az Európában általánosan elterjedt zöld őszibarack levéltetű nem csak a növények szívogatásával okoz kárt, de egyben a Turnip Yellows Virus (TuYV), azaz a „Tarlórépa sárgaság vírus” vektora is. A vírus hazai előfordulását már három év vizsgálati eredményei igazolják.

A vírus által okozott tünetek a repce levelén – lilás, bordós, antociános elszíneződés a levél széleken – könnyen összetéveszthetők tápanyaghiány és egyéb stressz hatások következtében
megjelenő színelváltozásokkal. Azonosításához laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

lg repce pr cikk 2
Zöld őszibarack levéltetű, a vírus vektor

lg repce pr cikk 4
A TuYV tünete a repce levelén ősszel


lg repce pr cikk 3
A vírus azonosítása ELISA teszttel

lg repce pr cikk 5
... és tavasszal

Tarlórépa-sárgaság vírusának hatása a megfertőzött növényre:

  • az asszimilátumok transzportjának gátlása elzárja a szállítónyalábokat, ezért alakulnak ki a tápanyag hiányra utaló tünetek,
  • levélfelület-csökkenés,
  • az elsődleges oldalhajtások számának csökkenése,
  • a becőnkénti magok számának csökkenése,
  • alacsonyabb olajtartalom,
  • magasabb glükozinolát-tartalom,
  • terméscsökkenés.

A vírus kártételével szemben a megoldást a levéltetvek elleni többszöri és költséges kémiai védekezés helyett a TuYV rezisztens hibridek használata jelentheti.

lg repce pr cikk 1LG ARCHITECT - TuYV reszisztens, középérésű hibrid

Az első, igazoltan TuYV rezisztens Limagrain repcehibridet LG ARCHITECT néven 2015-ben regisztrálták. 
Ez a hibrid a Limagrain repcenemesítésének egyik legújabb mérföldköve, amelyre a repcetermesztők széles tábora építheti elvárásait.

Magyarországon a fajtaminősítő kísérletekben terméseredményével 2016-ban és 2017-ben is az első helyen végzett a középérésű csoportban.

Az LG ARCHITECT terméstöbblete a sztenderd hibridek átlagához viszonyítva 2016-ban 12,8%, 2017-ben 19,4%.
lg repce pr cikk 6(NÉBIH, őszi káposztarepce kisparcellás fajta összehasonlító kísérletek, középérésű hibridek 2016. és 2017. eredményei alapján.)

Mindkét évben, minden kísérleti helyen magasan az átlag felett teljesített.

- Ha innovatív szemléletű
- Ha a legmodernebb nemesítési technológiában bízik
- Ha a legnagyobb hozamra vágyik
Akkor az LG Architect-et válassza, csúcsokra törhet vele!

Az LG ARCHITECT jó példája a genetikai előrehaladásnak. Kedvező agronómiai tulajdonságai együttesen szolgálják a termésbiztonság és az eredményesség növelését. Kimagasló terméseredményre képes függetlenül a Tarlórépa-sárgaság vírusának jelenlététől. A terméselőnye – a széles körben elterjed hibridekkel szemben – már alacsony, vagy közepes mértékű TuYV fertőzöttség esetén is megmutatkozik.

A vírusfertőzöttség mértéke emelkedésével a vele szemben rezisztens LG ARCHITECT és a fogékony hibridek termése közötti különbség is növekszik.