Ennek a programnak az egyik legfontosabb hozadéka, hogy a kukoricában sikerült a lignint, mint rostalkotót, és az egyes rostfrakciók közötti kötéseket gyengíteni, így lehetővé téve a magasabb, jobb rost emészthetőséget.
A LIMAGRAIN cégcsoport 35 éve foglalkozik silókukorica-nemesítéssel, többek között azzal a céllal is, hogy folyamatosan javítsuk hibridjeink rostemészthetőségét.
Mit jelent a jobb rost-emészthetőség?
A bendőben a cellulózbaktériumok lebontják, és az állat számára hasznosítható tápanyagokká alakítják a kukoricában található rostokat. Minél jobban emészthető a kukorica, annál hatékonyabbak lehetnek a baktériumok a rostok hasznosításában. Lerövidül a bendőben, illetve az emésztőrendszerben eltöltött idő, a könnyebben emészthető rostok többlet energiát szolgáltatnak, így növekszik a szilázs takarmány értéke.
Termesztés technológiai szempontból az LGAN siló hibridek ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más kukorica.
A kiváló takarmány minőség elérése érdekében az egyik legfontosabb technológiai szempont a silózás időpontjának helyes megválasztása, ugyanis a beltartalmi értékek, az érési folyamat során drasztikusan változnak. Az állatok számára kedvező értékeket 32-35% szárazanyag tartalomnál érhetjük el, ezért ebben az „érési fázisban” kell elvégezni a silózást.
A takarmány adagokat is ugyanolyan módon kell kiszámolni LGAN hibridekkel, mint más esetben, viszont a takarmányadag kialakítása – a kevesebb abrak kiegészítés miatt – egyszerűbb.