Limagrain Europe

Tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) rezisztencia

A rovar kártevők elleni védekezésben felhasználható hatóanyagok szűkülő köre újabb kihívás elé állítja a nemesítőket és a repce termelőket is.

A frissen kikelt repcében károkat okozó rovarok mellett a vírusvektorként is számon tartott levéltetvek kártétele sem hanyagolható el. Közülük, az Európában általánosan elterjedt zöld őszibarack levéltetű, a 2002-ben azonosított Turnip Yellows Virus (TuYV), azaz a „Tarlórépa sárgaság vírus” vektora.

 

A levéltetvek válogatás nélkül táplálkoznak a repce táblákon és terjesztik a vírust. A tarlórépa sárgaság vírusa által okozott tünetek a repce levelén – lilás, bordós, antociános elszíneződés a levél széleken - könnyen összetéveszthetők tápanyaghiány és egyéb stressz hatások következtében megjelenő színelváltozásokkal. Ezért a pontos beazonosításhoz a szántóföldi megfigyeléseken túl, speciális laboratóriumi vizsgálatok szükségesek. 

A Tarlórépa sárgaság vírusa a repce hibridek termését a fogékonyságuk szerint különböző mértékben csökkenti. Angol és német kutatók vizsgálatai alapján a termés kiesés 10-30% lehet, francia szakemberek 0,8 – 1 t/ha veszteségről számoltak be. Az első, igazoltan TuYV rezisztens Limagrain repce hibridet LG ARCHITECT néven 2015-ben regisztrálták.  

Piaci bevezetését nagy figyelem és érdeklődés követi Európa szerte.  A vírus kártételének megakadályozásában kulcsfontosságú tényező a vektor szerepét betöltő levéltetvek elleni védekezés hatékonysága. Amennyiben a neonikotinoid hatóanyagú rovarölőszeres csávázás a jövőben nem lesz elérhető, a vírus kártételével szemben a megoldást a többszöri és költséges kémiai védekezés helyett, a TuYV rezisztens hibridek használata jelentheti.

 

A Tarlórépa sárgaság vírusának hatása a megfertőzött növényre:

  • az asszimilátumok transzportjának gátlása. Elzárja a szállítónyalábokat, ezért alakulnak ki a tápanyag hiányra utaló tünetek.
  • levélfelület csökkenés, - az elsődleges oldalhajtások számának csökkenése,
  • a becőnkénti magok számának csökkenése,
  • alacsonyabb olajtartalom,
  • magasabb glüközinolát tartalom,
  • termés csökkenés.

Lépjen kapcsolatba területileg illetékes kollégánkkal

Területileg illetékes kollégáink szakértelemmel állnak rendelkezésére.