Open menu

Napraforgó

A SUNEO jelzéssel ellátott LG napraforgó hibridek lényege, hogy a jelenleg ismert, legmagasabb szintű szádor rezisztenciával rendelkeznek, hatékony gyomirtási technológia - Clearfield® vagy Clearfield® Plus - alkalmazását teszik lehetővé minden termelő számára.

A piaci igényekhez való alkalmazkodás mindig újabb feladatokat ad a kutatók, napraforgó nemesítők számára. A Limagrain nemesítési célkitűzések között a kiváló termőképességgel, és magas olajtartalommal rendelkező hibridek előállítása mellett több, a termesztés biztonságát növelő szempont is kiemelkedő hangsúlyt kap.

Napraforgó nemesítési programunk a kezdetektől koncentrál az átalakuló gyomviszonyoknak megfelelő, egyre hatékonyabb gyomirtás technológiai fejlesztésekre.

A Clearfield® Plus gyomirtó szerre rezisztens hibrideket új genetikai bázisra alapozva állítottuk elő, amelyekben a CLHA+ gén biztosítja az imidazolinon ellenállóságot. A szelekció során olyan vonalakat válogattunk, amelyek keresztezésével kapott hibridek mindenek előtt nagy termőképességűek. A nemesítőink a legújabb és legjobb hibridjeinkbe építik be a CLHA+ gént, ami további termésnövekedést eredményez. A CLHA+ gén erősebb imidazolinon toleranciát biztosít, de az új hibridek emellett szádor rezisztensek, jó szárazság és stressz tűréssel, széles rassz spektrumú peronoszpóra rezisztenciával is rendelkeznek.

A napraforgó szádor régóta ismert parazita, amely évről-évre szinte minden régióban, de főleg az Alföld déli részén jelenik meg egyes táblákon. Extrém esetekben Magyarországon is okozhat szignifikáns - akár 30%-os terméscsökkenést. A tőlünk délre és keletre fekvő országokban egyre gyorsabban terjed és újabb rasszai is megjelentek. Az ellene való védekezés leghatékonyabb módja a rezisztens hibridek vetése.

A Limagrain rendelkezik olyan hibridekkel, amelyek nem csak a Magyarországon ismert A-E, hanem az ezeknél virulensebb, G rasszal szemben is rezisztensek.

suneojelzéssel ellátott napraforgó hibridjeink a jelenleg ismert, legmagasabb szintű szádor rezisztenciával rendelkeznek, és a BASF nyújtotta, hatékony posztemergens gyomirtási technológia – Clearfield® vagy Clearfield® Plus - alkalmazását teszik lehetővé minden termelő számára.
A hibridekkel és a használatukkal járó előnyökkel a hazai termelők már nem csak fajtabemutatókon ismerkedhettek, hanem üzemi méretekben ki is próbálhatták. A pozitív tapasztalatokra alapozva az elkövetkező években folyamatosan növeljük az elérhető vetőmag mennyiséget, hogy minél többen élvezhessék a Limagrain fejlesztéseinek eredményeit.

clearfield logoclearfield plus logo