Open menu
Őszi káposztarepce

Őszi káposztarepce

A rovar kártevők elleni védekezésben felhasználható hatóanyagok szűkülő köre újabb kihívás elé állítja a nemesítőket és a repce termelőket is.

A frissen kikelt repcében károkat okozó rovarok mellett a vírusvektorként is számon tartott levéltetvek kártétele sem hanyagolható el. Közülük, az Európában általánosan elterjedt zöld őszibarack levéltetű, a 2002-ben azonosított Turnip Yellows Virus (TuYV), azaz a „Tarlórépa sárgaság vírus” vektora.

 

innovacio repce tuyv 1
Zöld őszibarack levéltetű a vírus vektor

innovacio repce tuyv 2
A TuYV tünete a repce levelén ősszel

innovacio repce tuyv 3
... tavasszal

innovacio repce tuyv 4
A vírus azonosítása ELISA teszttel

 

A Tarlórépa sárgaság vírusának hatása a megfertőzött növényre:

- az asszimilátumok transzportjának gátlása. Elzárja a szállítónyalábokat, ezért alakulnak ki a tápanyag hiányra utaló tünetek.
- levélfelület csökkenés,
- az elsődleges oldalhajtások számának csökkenése,
- a becőnkénti magok számának csökkenése,
- alacsonyabb olajtartalom,
- magasabb glüközinolát tartalom,
- termés csökkenés.

A levéltetvek válogatás nélkül táplálkoznak a repce táblákon és terjesztik a vírust. A tarlórépa sárgaság vírusa által okozott tünetek a repce levelén – lilás, bordós, antociános elszíneződés a levél széleken - könnyen összetéveszthetők tápanyaghiány és egyéb stressz hatások következtében megjelenő színelváltozásokkal. Ezért a pontos beazonosításhoz a szántóföldi megfigyeléseken túl, speciális laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

A Tarlórépa sárgaság vírusa a repce hibridek termését a fogékonyságuk szerint különböző mértékben csökkenti. Angol és német kutatók vizsgálatai alapján a termés kiesés 10-30% lehet, francia szakemberek 0,8 – 1 t/ha veszteségről számoltak be.

Az első, igazoltan TuYV rezisztens Limagrain repce hibridet LG ARCHITECT néven 2015-ben regisztrálták. Piaci bevezetését nagy figyelem és érdeklődés követi Európa szerte.

A vírus kártételének megakadályozásában kulcsfontosságú tényező a vektor szerepét betöltő levéltetvek elleni védekezés hatékonysága. Amennyiben a neonikotinoid hatóanyagú rovarölőszeres csávázás a jövőben nem lesz elérhető, a vírus kártételével szemben a megoldást a többszöri és költséges kémiai védekezés helyett, a TuYV rezisztens hibridek használata jelentheti.

innovacio repce tuyv 5