Open menu
Őszi káposztarepce

Őszi káposztarepce

 

genetikai biztonsag 23 01

  A repce terméselemei:
 • Kikelt növények száma,
 • Oldalágak száma növényenként,
 • Becők száma az oldalágakon,
 • Szemek száma becőnként,
 • Ezermagtömeg

A repce adottságainak köszönhetően az első három elem viszonylag jól kompenzálja egymást. A szemek száma és azok tömege viszonylag szűk határok között változik. Ráadásul ezek az értékek – az olajtartalommal együtt – a tenyészidőszak végén alakulnak ki.

A szár lényeges szerepet tölt be a növény egész élete folyamán a növekedéshez és termésképzéshez szükséges tápanyagok és a víz illetve az asszimiláták szállításában. Ezért kulcsfontosságú, hogy a betakarításig egészséges maradjon.

Európában négy – jelenetős termésveszteséget okozó – szárbetegség fordul elő a repcében, melyek a rapszodikusan változó éghajlati körülmények miatt, szinte bárhol megjelenhetnek.

 • Fómás levélfoltosság és szárrák (Leptosphaeria maculans / anamorf: Phoma lingam )
 • Repce levélfoltossága (Cylindrosporium concentricum / Pyrenopeziza brassicae)
 • Verticilliumos hervadás (Verticillium longisporum / Verticillium dahliae)
 • Fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum)

Ezek mindegyike károsítja a szállítószöveteket, ezzel gátolva a tápanyagok transzportját.

Habár a kémiai védekezéshez rendelkezésre állnak jól bevált gombaölőszerek, nem mindegyik kórokozó ellen nyújtanak kellően hatékony védelmet a tenyészidőszak végéig.

Ezért állítottak elő a Limagrain nemesítői célzott keresztezési és szelekciós módszerekkel olyan hibrideket, amelyek kiterjesztett genetikai biztonságot jelentenek a tenyészidőszak különböző fázisaiban fellépő kórokozók ellen.

Egészséges szár

A betegségeknek jobbal ellenálló, robosztus hibridek szára hosszabb időn keresztül képes biztosítani a szemtelítődéshez szükséges anyagok transzportját. Ez nagy termést, átlagosnál nagyobb ezermagtömeget és jó olajtartalmat eredményez.

Legújabb hibridjeink:

LG ARNOLD és LG AUCKLAND,

együttesen rendelkeznek erős Fóma és Cylindrospórium rezisztenciával, valamint nagyon jó Verticillium toleranciával.

Ez a genetikai védelem a leghatékonyabb és legtartósabb megoldás, mely biztosítja a hibridek termőképességének még jobb kihasználását, csökkentve az egyéb termelési költségeket.

genetikai biztonsag 23 04