Open menu
Őszi káposztarepce

Őszi káposztarepce

A repce érési folyamata a legegyöntetűbb állományban is elhúzódó. Az érett becők fala már kisebb erő hatására is könnyen felnyílik, ami a magok kipergését, végső soron terméskiesést
eredményez.

Ennek oka az, hogy az érés során a víz távozik a becőből, a szövetek összehúzódnak (ábra A). Ezáltal a termésfal és a varratok között feszültség keletkezik, amely mechanikai hatásokra – jégeső, zivatarok vagy erős szél – a becők felnyílását eredményezi. Azonban egyes repce hibridek becőstabilitásában különbségek figyelhetők meg. A genetikai kipergés ellenállósággal rendelkező hibridek esetében (ábra B) a becők stabilabb felépítéssel rendelkeznek, ezért a hagyományos fajtákkal/hibridekkel ellentétben jóval kisebb mértékben fordul elő a becők felnyílása.

innovacio repce kiperges 1

innovacio repce kiperges 2A Limagrain nemesítői már több, mint tíz évvel ezelőtt szelektáltak olyan vonalakat, amelyek keresztezésével a hibridek becőjében a termés fal és a varratok között sokkal erősebb a kapcsolat.

A berlini Huboldt egyetemmel közösen végzett vizsgálatok igazolták, hogy a becő felnyílásra nem hajlamos hibridek esetében átlagosan 1,5 Newtonnal nagyobb erő kifejtésére van szükség a becők mesterséges felnyitásához, a kipergésre hajlamos hibridekkel szemben.

A legújabb mérési eredmények a keresztezési és szelekciós programunk sikerét bizonyítják, ugyanis az új LG hibridek – pl. CONRAD CL és LG ARCHITECT – további előrelépést mutatnak a becők stabilitása tekintetében.

A kipergés ellenállóság a gyakorlatban azt jelenti, hogy a becők az érés folyamán jobban ellenállnak a fizikai hatásoknak, megnövekszik az optimális betakarítási idő hossza. A stabilan zárt becők megvédik a magokat a kipergéstől abban az esetben is, ha néhány napra fel kell függeszteni az aratást.

A kipergés ellenállóságnak köszönhetően a Limagrain repce hibridek egy olyan genetikai védelemmel rendelkeznek, amelyek biztosítják, hogy a megtermett termés valóban a magtárba és ne a földre kerüljön.

Kipergés ellenállóság mérhető előnyöket nyújt:
- NAGYOBB TERMÉSBIZTONSÁGOT
- A BETAKARÍTÁS RUGALMASABB IDŐZÍTÉSÉT
- KEVESEBB BATAKARÍTÁSI VESZTESÉGET

innovacio repce kiperges 3