Open menu
Őszi káposztarepce

Őszi káposztarepce

A gyökérgolyva a keresztesvirágúak általánosan elterjedt betegsége. Kórokozója a Plasmodiophora brassicae nevű gomba. Világszerte 8 patotípusa ismert. Gazdanövények köre igen széles. A kultúrnövényeink – repce, mustár, olajretek - mellett a keresztesvirágúak családjába tartozó gyomnövények is kiváló gazdanövényei.

innovacio repce golyva 1

Fellépése savanyú talajokon, nedves, mély fekvésű táblarészeken gyakori. Kitartóspórái a talajban akár 20 évig is életképesek maradnak.

A gomba a megfertőzött növény gyökérzetét károsítja, így az nem lesz képes vizet és tápanyagokat felvenni, aminek következtében elpusztul. Kezdetben a növények lankadása, a levelek sárgulása, antociános elszíneződése figyelhető meg.

Tipikus tünete a gyökereken megjelenő sejtburjánzás, a fehéres színű golyva.

A betegség a jelentős repce vetésterülettel rendelkező európai országokban és a szomszédos Ausztriában is gazdasági károkat okoz. Angliai vizsgálatsorozatok alapján, ha a növények 10 százaléka fertőzött, már akkor mintegy 0,3 t/ha-os termésveszteségre lehet számítani. Ha a növényeken már megjelentek a tünetek, nem lehet eredményesen védekezni. Hatékony megoldást csak komplex agronómiai módszerek alkalmazása és rezisztens hibridek vetése jelenthet.


Hazánkban 2017 őszén Zala-, Vas- és Győr-Moson-Sopron megyében, több üzemi táblán jelezték a betegség megjelenését.

Mivel Nyugat-Magyarországon nagy területen fordulnak elő savas kémhatású talajok, mély fekvésű, vizenyős területek, lehet számítani a betegség további terjedésére. Ugyancsak potenciális veszélyt hordoznak Borsod-Abaúj-Zemplén-megye és a Nyírség savanyú talajai is.

A repce gyökérgolyva elleni védekezés lehetőségei
- A repce – búza bikultúra megszakítása
- 4-5 éves vetésforgó betartása
- A savanyú talajok meszezése
- A mély fekvésű területek vízrendezése
- A veszélyeztetett területeken kerülni kell a keresztes virágú zöldtrágya növények termesztését
- A keresztesvirágú gyomnövények és az árvakelés irtása
- A fertőzött táblákon használt munkaeszközök fertőtlenítése
- Gyökérgolyva rezisztens repce hibrid választása

Az első gyökérgolyva rezisztens Limagrain repcehibrid 2012-ben részesült Európai Uniós regisztrációban. Jelenleg már 4 hasonló hibridünk kapható kereskedelmi forgalomban. Ezeket Dániában, Németországban, Lengyelországban és Csehországban sikerrel termelik.

 

Célunk, hogy ARCHIMEDES nevű hibridünkkel a veszélyeztetett területeken gazdálkodóknak a leghatékonyabb genetikai megoldást biztosítsuk.

innovacio repce foma 2