Open menu
Őszi káposztarepce

Őszi káposztarepce

innovacio-repce-tuyv-tn.jpg

A rovar kártevők elleni védekezésben felhasználható hatóanyagok szűkülő köre újabb kihívás elé állítja a nemesítőket és a repce termelőket is.

A frissen kikelt repcében károkat okozó rovarok mellett a vírusvektorként is számon tartott levéltetvek kártétele sem hanyagolható el. Közülük, az Európában általánosan elterjedt zöld őszibarack levéltetű, a 2002-ben azonosított Turnip Yellows Virus (TuYV), azaz a „Tarlórépa sárgaság vírus” vektora.

innovacio-repce-foma-tn.jpg

A repce világviszonylatban is egyik legjelentősebb betegsége a fómás levélfoltosság és szárrák. Az ellene való védekezés kulcsfontosságú Magyarországon is.

A kórokozó az egész tenyészidőszak folyamán megjelenhet az állományban, a növények különböző részeit károsítva.

innovacio-repce-golyva-tn.jpg

A gyökérgolyva a keresztesvirágúak általánosan elterjedt betegsége. Kórokozója a Plasmodiophora brassicae nevű gomba. Világszerte 8 patotípusa ismert. Gazdanövények köre igen széles. A kultúrnövényeink – repce, mustár, olajretek - mellett a keresztesvirágúak családjába tartozó gyomnövények is kiváló gazdanövényei.

innovacio-repce-kiperges-tn.jpg

A repce érési folyamata a legegyöntetűbb állományban is elhúzódó. Az érett becők fala már kisebb erő hatására is könnyen felnyílik, ami a magok kipergését, végső soron terméskiesést
eredményez.

A Clearfield® gyomirtási rendszer repcében egy két pillérből álló gyomirtási technológia, melynek első eleme a nagy termőképességű, imidazolinon-ellenálló Clearfield® repcehibrid, másik eleme pedig az imidazolinon hatóanyagcsoportba tartozó gyomirtó szer.

Clearfield HUN OT repceben

aktualis-altalanos.jpg

A Lumiposa® szisztemikus hatású rovarölő csávázószer, mely védi a kelő félben lévő fiatal repce növényeket a legfontosabb kártevők széles körétől, melyek a korai fejlődési állapotban veszélyeztetik a repcét.