Open menu

Napraforgó

EXPRESS* 50 SX* GRANULÁLT (SG) GYOMIRTÓ SZER

Hatásmód és hatékonyság:

Az Express*-toleráns napraforgó hibridek genetikai toleranciája lehetővé teszi az Express* hatóanyagának lebontását a napraforgóban, mely a szelektivitás alapja.

A gyomirtó szer főleg a leveleken keresztül hat. A szer az acetolaktát-szintetáz enzim működését gátolja. Az enzimműködés gátlása miatt az érzékeny növényekben a tápanyagszállítás, a légzés és az anyagcsere a kijuttatást követő néhány órán belül leáll. A gyomnövényeken látható tipikus tünetek a kezelés után 3-10 nappal válnak láthatóvá.

Hatékonyság (95-100%) az Express*-toleráns napraforgó gyomirtásában:

Károsító Hatékonyság Károsító Hatékonyság
Árvacsalán fajok Parlagfű (szik-2 leveles)
Boglárkafajok Parlagi pipitér
Bükköny Pásztortáska
Csattanó maszlag Perzsa veronika
Disznóparéj fajok Pipacs
Fekete ebszőlő Poloskafű
Keszegsaláta Selyemmályva
Libatop fajok Sebforrasztó zsombor
Mezei acat Szerbtövis fajok
Mezei árvácska Szikfű fajok
Mezei csibehúr Tarka kenderkefű
Mezei tarsóka Vadrepce
Mustár Zsázsafajok

 

Felhasználási javaslatok:

Az Express™ gyomirtó szert korai posztemergensen szükséges kijuttatni, amikor az Express™-toleráns napraforgóhibrid 2-6 leveles fejlődési állapotban van. Kijuttatáskor a gyomoknak már kikelt, maximum 4 leveles stádiumban kell lenniük a legjobb gyomirtóhatás eléréséhez. A legtöbb gyom csírázáskor és fiatal (2–4 leveles) korban a legérzékenyebb. A mezei acat ellen tőlevélrózsás állapotában célszerű védekezni. Az Express™ gyomirtó szerre nincs utóvetemény korlátozás, a készítménnyel kezelt napraforgó betakarítása után ősszel repce és kalászos gabonais vethető. Ha a kezelendő terület erősen fertőzött parlagfűvel (Ambrosia artemisiifolia), illetve a gyomok kelése vontatott, az Express™ osztott kijuttatása javasolt. Az első kezelést a parlagfű kelése után, azok szik-, maximum 2-leveles korában kell elvégezni. A második kezelést a gyomok újrakelése után, azok szik-, maximum 2-leveles korában javasolt elvégezni.

 

kuk nap express 1
Egyszeri Express® kezelés hatására gyommentes az induló napraforgóállomány
(Hódmezővásárhely, 2020.05.28)

 

Az Express* és az SX* az FMC és leányvállalatainak bejegyzett márkaneve.

 

A felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén leírt utasításokat! A felhasználás körülményeiért felelősséget nem vállalunk, az I-es kategóriás növényvédő szerek esetében az esetlegesen felmerülő reklamációt csak növényvédelmi szakember jelenléte mellett tudjuk kezelni!